marți, 25 noiembrie 2014

Imparatul Neimparat

N-am mai fost pana acum la premiera unei piese. Asa ca am plecat de acasa cu entuziasm.
Vazusem poze de la repetitiile piesei inca din vara, si ma intrebam cand voi apuca sa o vad pusa in scena. Mai ales cand in distributie am vazut trei nume familiare:
Andrei Ciopec, Tudor Morgovan si Ana-Bianca Tudorica (pe care ii stiu din stagiunea studenteasca 2014).

Cu cateva saptamani in urma am primit si vestea buna: piesa se va juca, gazduita de sala George Constantin a teatrului Nottara, cu premiera pe 24 noiembrie.
N-am stat mult pe ganduri: mi-am luat bilet cat am putut de repede (randul 4, loc 29).


Vine si seara premierei, intru in sala, si am o prima surpriza: prin reasezarea decorului, randul 4 a devenit randul 1. "O sa fie interesant" mi-am zis in minte, si nu m-am inselat.

Dupa cateva minute, se face intuneric, apoi se aprind incet reflectoarele.
Rapsodul Eftimoaie, invesmantat in negru, iscusit la vorba , la intrigi si politica (jucat de Radu Stoian, ce semneaza si regia piesei) incepe introducerea, vorbindu-ne despre ispravile Imparatului unei tari pierduta in negura timpului.
Se indreapta spre mine, ma priveste fix in ochi si ma intreaba daca sunt la curent cu grozavele fapte ale maretului Imparat. Memorabil moment  :)

Cunoastem apoi si curtenii: boierii privilegiati (jucati de Sergiu Costache si Adrian Georgescu), starostele deloc strain de cele lumesti (Andrei Stehan) si curtenele (Fulvia Folosea si Ana-Maria Bercu). Toti il asteapta pe Imparat, laudandu-i ispravile vanatoresti si puterile legendare.

Imparatul e interpretat de Andrei Ciopec, ce face un rol la fel de reusit precum cel din Fratii Karamazov, despre care am scris in postul precedent.
Imparatul e insa departe de a fi cel din legendele tesute de rapsod si de curteni. Nu e un atotputernic ce are totul la picioare: are temeri, are slabiciuni si a trait prea mult in uralele celorlalti pentru a mai vedea intriga ce se formeaza in umbra lui.
Povestea (inteligent scrisa de Filip Columbeanu) ne arata apoi o interpretare originala a tripletei din basmele traditionale: Fat-Frumos, Zmeul si Ileana Cosanzeana (jucati de Rares Florin Stoica, Tudor Morgovan si Ana-Bianca Tudorica).
"Nimic nu e ceea ce pare a fi" - asta e tot ce pot sa va dezvalui, caci orice amanunte ar strica surpriza celor ce n-au vazut inca piesa. Totul e iluzie, totul e politica, iar cei ce cred in basme nu vor avea final fericit.

Mi-a placut mult si limbajul folosit (in grairea veche, dar fara exagerari: nu trebuie sa ai dictionarul de arhaisme langa tine).
Finalul piesei e furtunos, e plin de surprize, si .........plin de aplauze.
Tin sa mentionez ca s-a aplaudat timp de vreo 4-5 minute. Actorilor nu le venea nici lor sa creada.

Astfel s-a incheiat o piesa care sper sa aiba sali pline si viata lunga, caci merita pe deplin.
Urmatoarele reprezentatii sunt stabilite pentru luna decembrie, asa ca va puteti face cadou doua ore de teatru de calitate.


Un comentariu:

  1. Cred ca Teatrul Coquette e un teatru fictiv care practica fraude.
    Am cumparat bilete la asa zisul spectacol al lor 'Povestea Martisorului" de pe 1 martie 2017, via kompostor.ro. Biletele nu sunt foarte ieftine (cca 25 RONI/bucata +comisionul de vreo 10% la kompostor.ro). Ajunsi in fata salii de teatru, care este intr-o locatie dubioasa, am gasit portile inchise. Conacul boieresc cu firma 'Teatrul Coquette' arata nelocuit de luni de zile, curtea murdara, nematurata si neingrijita; la fel si trotuarul din fata curtii. Chelnerii de la restaurantul de alaturi habar nu aveau de ei ca ar fi vreun teatru acolo.
    Dupa multe incercari de contactat la telefon, in care robotul raspundea ca poate sunt in repetitie, sa revenim mai tarziu, ne-a raspuns in cele din urma o doamna care parea amabila, si ne-a anuntat ca spectacolul a fost anulat din cauza ca o actrita are inca piciorul scrantit (a se nota ca bilete la asa zisul spectacol al lor erau inca in vanzare ieri, tot pe kompostor.ro, desi aparent piciorul scrantit era problema mai veche dupa spusele doamnei de la telefon), si ca ar fi trebuit sa fi fost contactati ce cei de la care am luat bilete sa ne anunte de anulare si de dat banii inapoi. Evident ca nu am fost nici anuntati si nici banii nu ne-au fost returnati.

    RăspundețiȘtergere