luni, 3 iulie 2017

B-FIT 2017 (primul weekend)

Acum cateva saptamani devenisem destul de ingrijorat: era deja mijloc de iunie si inca nu se anuntase nici o veste despre B-FIT (festivalul de teatru de strada, ce se tinea de obicei la final de mai / inceput de iunie).
Ma gandeam deja ca poate s-a desfiintat, ca nu mai sunt fonduri, ca Arcub nu mai are interes.

Apoi, surpriza mare: un afis ce anunta ca editia 2017 va avea loc in iulie, cu cinci weekenduri de spectacole (nu doar unul, cum eram obisnuiti).
Nici nu se putea nimeri mai bine, luna iulie fiind una dintre cele mai sarace in evenimente (majoritatea teatrelor sunt in vacanta, festivaluri mai deloc etc.)

Vine si ziua de sambata, 1 iulie: imi pun acumulatorii la incarcat (sa pot face destule poze fara sa ma lase bateria), ma pregatesc sufleteste sa ies in canicula de aproape 40 de grade, si plec spre piata Constitutiei.

Am ajuns odata cu parada de paiate. De la Piata Unirii au sosit pe rand italienii de la Prestige Eventi (cu Incanti Barocchi si Farfalle in Danza -foto 1- ), teatrul Masca (Invazia), scoala de Samba si francezii de la Sarlconcept (acestia dominand parada, cu o lacusta uriasa de metal, de care atarnau doi acrobati, plus alte insecte colorate cocotate pe catalige).


Daca barbatii s-au inghesuit sa se pozeze cu sexoasele dansatoare de samba, copii se rugau de parinti sa-i pozeze cu fluturii si greierii de peste doi metri. Lume cam putina totusi - cel putin fata de cat ma asteptam sa fie (evenimentul fiind foarte promovat in oras).

Odata cu lasarea intunericului au inceput show-urile acrobatice. Sarlconcept au reluat show-ul Microcosmos - inceput la parada, dar de data asta mult mai complex.
Apoi, pe scena din stanga, au intrat italienii de la Sonics (ce au deschis festivalul si acum doi ani). Trei baieti si trei fete, acrobati de o mare gratie, au incantat publicul timp de aproape o ora, cand pe scena, cand suspendati de diferite dispozitive la zeci de metri deasupra noastra.


Dupa cateva minute bune de aplauze, ne mutam la scena din dreapta, pentru conceptul unei alte trupe de italieni (Kitnob Project). O voce ca la Teleeciclopedia spune povestea evolutiei vietii, de la haos la creatie, apoi la cruzimea oamenilor.
Un decor cu zeci de cabluri elastice e animat in diferite culori si efecte, in functie de starea povestirii. Decorul devine apoi cerul, cu cateva numere de acrobatie acompaniate de muzica lui Bregovic din Arizona Dream.
Aplauze din toata inima, apoi fuga la metrou, fiind deja trecut bine de 11 seara.


Ziua a doua, tot pe canicula, dar cu un cer tot mai innorat.
In piateta de la teatrul Odeon, acrobatul italian de la Swing isi pregateste stalpul vertical, ingrijorat de tunetele ce se aud nu foarte departe.
Alege voluntari din public (printre care si eu) sa-i sustina cablurile si incepe show-ul exact cand incepe si ploaia. Doua-trei caderi controlate, apoi cand se urca fix in capul stalpului, un fulger urias strabate tot cerul de deasupra. Italianul incearca sa glumeasca, dar cine stie ce era in inima lui atunci.
Din cauza ploii tot mai abundente, cat si a fulgerelor, isi scurteaza numarul, multumeste pentru aplauze si sprijin, apoi ni se alatura la adapost, sub copertina de la hotelul de alaturi.

Cand deja eram pregatit sa plec acasa, vocea prezentatorului anunta ca show-ul principal al serii, din piata Universitatii (Skydance - al trupei Molecule - tot italieni) se va tine chiar si pe ploaie.


Adevarul ca frumoasa acrobata era protejata de potop de manunchiul urias de baloane care o ridicau in aer. In schimb, 'partenerul ei de dans' - in frac si cocotat pe catalige - s-a facut ud fleasca.
Combinatia de ploaie, acrobatie, gratie si muzica a creat un moment foarte special, imposibil de redat in poze sau in filmulete.

Sa speram la vreme buna in urmatoarele patru weekenduri, cand capitala va fi din nou gazda artistilor de teatru de strada din toata Europa. Revin mai mult ca sigur cu un nou articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu